рецепт паски

Рецепти пасок

Прийшов квітень – один з найбільш світлих і радісних місяців року. Світлий і радісний він не тільки тому, що нарешті-то в російські двори прийшла весна, але й тому, що в цьому місяці ми святкуємо Великдень.

Цікаво, що на Русі традиційно рецепти пасок передавалися у спадок. І відрадно, що в багатьох православних сім'ях, ці рецепти традиційні досі. Деякі з них ми представляємо вашій увазі сьогодні!

Рецепт паски

Знадобиться:

На тісто: кіло борошна (обов'язково вищого сорту), 50г дріжджів, склянку жирного молока (3,5-6%жирності), 11 жовтків (10 на тісто + 1 на змазування), 3 білка, 250г цукру, 200г вершкового масла, 25мг коньяку, 100г родзинок, 25г цукатів, 3чайные ложки натертої цедри лимона, пів чайної ложки мускатного горіха, 4 столові ложки ванільного цукру, дрібка солі і трохи рослинного масла (для змазування).

Для глазурі: по склянці цукру і води, пару білків.

Приготування:

1. Готуємо опару:

а) кип'ятимо 100мл молока, заварюємо в ньому 100г борошна і розмішуємо до однорідності;

б) розвести в 100 мл теплого молока дріжджі, додаємо 100г борошна і залишаємо в спокої на 10 хвилин;

в) потім обидві суміші з'єднуємо в одну, накриваємо ганчірочкою і залишаємо на пару годин на столі.

2. Готуємо заливку: змішуємо жовтки, сіль, цукор і збиваємо до білого.

3. Половину заливки додаємо в опару, засипаємо туди 250г борошна, замішуємо тісто і ставимо в тепло на годинку. Не чіпаємо.

4. Додаємо в решту заливку півкіло борошна і замішуємо масу до тих пір, поки тісто не відставатиме від рук.

5. Розтоплюємо вершкове масло і, постійно перемішуючи, вливаємо його в тісто. Додаємо прянощі, ванільний цукор і коньяк для смаку. Даємо трошки підійти.

6. Подошедшое обминаємо тісто і додаємо в нього частину родзинок і цукатів, обвалені в борошні, знову даємо підійти.

7. Тісто викладаємо у форми, змащені маслом, і залишаємо, щоб піднялося на 2/3.

8. У завершенні змащуємо жовтком, зверху посипаємо рештою родзинками і цукатами і ставимо в розігріту до 200°С духовку десь на 45 хвилин.

5. Тепер готуємо глазур:

а) з цукру і води варимо густий сироп і ставимо його остуджуватися;

б) поки остигає сироп, ми збиваємо білки і потім, не припиняючи збивати, тоненькою струкой заливаємо в сироп;

в) помішуючи, нагріваємо суміш до 60°С.

Глазурувати паску потрібно відразу після його готовності.

Рецепт сметанного паски

Знадобиться: півлітра молока, кілограм борошна, 250 г маргарину, 100 г вершкового масла, 100 г топленого масла, 100 г сметани, 700г цукру, 10 яєць, 70 г свіжих дріжджів, щіпка солі, ванільний цукор, 2 ст. л. горілки, 1,5 ст. л рослинного масла і трохи родзинок.

Приготування:

1. У підігрітому молоці розчиняємо 350г цукру.

2. В невеликій кількості теплого молока розвести дріжджі. Перемішуємо з тим молоком, в якому цукор і залишаємо на 10-15 хвилин.

2. Збиваємо цукор, що залишився з яйцями, додаємо в цю суміш маргарин, вершкове і топлене масла, сметанку, сіль, ванільний цукор, горілку і, нарешті, рослинне масло, все як слід перемішуємо, додаємо борошно і замішуємо тісто. Отримане тісто накриваємо ганчірочкою і ставимо в тепло на 3 години.

3. Настоявшееся замішуємо тісто добре до тих пір, поки вона не буде легко відставати від рук. Додаємо в тісто родзинки і викладаємо в змащені маслом форми (тісто має займати приблизно третину обсягу форми). Даємо тісту піднятися у форму і ставимо в розігріту до 180°С духовку на годину.

Прикрасити такий паску можна за бажанням глазур'ю, шоколадом, цукатами або чимось ще.

Рецепт солодкої паски

Знадобиться (розрахунок на 3 паски): півкіло хорошою борошна, 25г пресованих дріжджів, склянку молока, 3/4 склянки цукру, 3 яйця, 85г вершкового масла, 40г маргарину, ? склянки сметани, 130г родзинок, горіхів і цукатів, пів столової ложки лікеру «Амаретто», третина чайної ложки солі, півсклянки цукрової пудри, ст. л. лимонного соку, ванільний цукор і трохи рослинного масла.

Приготування:

1. Робимо опару: в невеликій кількості теплої води розводимо дріжджі і додаємо до них тепле молоко, 1/3 склянки цукру, 15г теплого розтопленого маргарину,35 г теплого розтопленого вершкового масла, сіль і склянку просіяного борошна; все, як слід, перемішуємо, накриваємо ганчірочкою і ставимо на 3 години в тепле місце.

2. Відокремлюємо жовтки від білків, 1 білок залишаємо на глазур, а інші два збиваємо з цукром. Три желточка розтираємо дочиста зі столовою ложкою звичайного цукру і дрібкою ванільного дочиста.

3. У підійшла опару додаємо решту вершкове масло з маргарином, жовтки, білки і сметану з лікером. Перемішуємо і, не кваплячись, додаємо борошно. Замішуємо тісто гарненько, накриваємо ганчірочкою і ставимо на годину в тепле місце. Потім в тісто не забудьте додати родзинки, цукати, горішки, перемішуємо.

4. Стелимо на форми для випічки спеціальну папір і додатково форми змащуємо маслом. Форми злегка підігріваємо і викладаємо в них (на третину висоти) тісто. Накриваємо все це справа ганчірочкою і залишаємо в спокої, щоб тісто піднялося.

5. Форми з тістом ставимо в нагріту до 180°С духовку на 30-40 хвилин.

6. В кінці готуємо глазур: у білок виливаємо лимонний сік, засипаємо пудру і розтираємо суміш ложкою в скляному посуді близько півгодини, до загустіння.

Густий глазур'ю обмазуємо готові пасочки зверху і трохи з боків.

За бажанням, можна прикрасити паски кольоровим цукром, цукатами або чимось ще.

Рецепт дитячої великодня

Це дуже простий рецепт смачної святкової паски. Такий десерт можна давати дітям старше року-півтора (залежить від того, що вже їсть ваш малюк).

Знадобиться: півкіло сирної маси, 100г вершкового масла, 100г цукру, 100г сметани, сіль, родзинки і цукати за смаком.

Приготування:

1. Масло розтираємо з цукром дочиста.

2. Додаємо до маси сметанку і знову розтираємо, щоб не було видно цукру.

3. Все це з'єднуємо з сирком, солимо, додаємо цукати і родзинки, як слід перемішуємо і потім акуратно викладаємо в пасочницу.

4. Накриваємо пасочницу тарілочкою, кладемо невеликий гніт і на 12 годин ставимо в холодильник .

Схожі статті:

  • Бовтанка від прищів: рецепт дерматолога

    Бовтанка – лікарський розчин, приготовлений з підібраних лікарем компонентів. В аптеках подібні склади роблять по виписаним рецептом. Основними інгредієнтами суспензій для лікування прищів є прот...

  • Борна кислота від тарганів: рецепт з яйцем, відгуки

    Борна кислота є старим, перевіреним на практиці і досить ефективним засобом як способу боротьби з тарганами. Неспроста вже кілька поколінь людей використовують нею для винищення цих неприємних ко...

  • Рецепт для вафельниці

    Ви думаєте, що приготувати ніжні та хрусткі вафлі у вас вдома буде дуже проблематично? І даремно ви так вважаєте, і найперше цьому доказ – це рецепт для вафельниці, про який ви можете дізнатися з...

  • М'ясо з грибами, капустою та цибулею - рецепт

    Приготувавши ароматне м'ясо з грибами і капустою за нашим рецептом на обід, ви зрозумієте, що страва з м'яса можна приготувати дуже швидко, при цьому неймовірно смачно! Ваші домочадці будуть раді...

  • Соус томатний з бараниною - рецепт з фото

    Ситний соус томатний з бараниною додає сили, це блюдо здатне задовольнити як любителів перших гарячих страв, так і віддають перевагу другі страви в якості основного харчування, так як саме по соб...