Молоко в дитячому харчуванні: коли? яке?

Думаю, мами погодяться, що молоко – це перший і основний продукт у харчуванні дітей. У молоці в оптимальних співвідношеннях містяться всі основні харчові речовини, які потрібні організму в період росту. При цьому вони легко засвоюються ще незміцнілих дитячим організмом.

Білки молока містять всі незамінні, а тому, найцінніші для організму амінокислоти. При нестачі цих кислот сповільнюються процеси росту, порушується кровообіг, страждає функція печінки.

В першу чергу давайте поговоримо про молоко, яке найчастіше використовується в харчуванні дітей – про коров'ячому молоці.

Коров'яче молоко являє собою воду, в якій розчинено більше 200 різних органічних і мінеральних речовин. Цікаво, що кількість води у коров'ячому молоці – 83-89%.

Найважливіша складова частина молока – це білки. У середньому, молоко містить близько 3,2%: 2,7% з них представлені казеїном і 0,5% сироватковими білками.

До речі, сироваткові білки особливо багаті аминокислотамисобенно багаті амінокислотами. Крім того, вони ж є носіями імуноглобулінів – спеціальних захисних факторів, що беруть участь у виробленні антитіл проти хвороботворних мікробів і вірусів.

Відомо, що під впливом травних соків білки молока згортаються дрібними пластівцями – значно полегшує їх засвоєння в організмі. Особливо добре засвоюються сироваткові білки.

Жирність молока до його переробки коливається від 2,7% до 6%. У той же час промисловістю випускається молоко різної жирності від 3,5% до 0,5%. Для харчування дітей слід використовувати молоко тієї жирності, яку порекомендував ваш педіатр.

Жири молока – це зважені у воді дрібні жирові кульки. Завдяки такій роздробленості вони дуже легко засвоюються. Добре засвоєння молочного жиру, до речі, обумовлено ще і тим, що вони легко плавляться (їх температура плавлення на кілька градусів нижче температури людського тіла).

Молочний жир особливу користь представляє саме для зростаючого організму, адже він містить незамінні для організму жирні кислоти і інші жироподібні складні з'єднання (фосфатиди, холін та ін).

Фосфатиди беруть участь у регулюванні жирового та холестеринового обміну, а також перешкоджають надмірного відкладення жиру в печінці. Крім цього фосфати мають антисклеротичну дію.

Вуглевод молока – молочний цукор (лактоза) – легко засвоюється організмом і служить основним джерелом енергії. Крім цього, лактоза сприяє розвитку корисних мікроорганізмів в мікрофлорі кишечника. Не дивлячись на те, що лактоза – це свого роду цукор, вона у 5-6 разів менш солодка, ніж сахароза, ось чому молоко не має ярковвыраженным солодким смаком.

Крім основних харчових речовин, молоко містить необхідні людині мінеральні солі в легкозасвоюваному вигляді, практично всі вітаміни, ряд ферментів, гормонів та антимікробних факторів.

З мінеральних солей у молоці містяться, в основному, кальцій і фосфор, що особливо важливо для дітей раннього віку, у період швидкого росту і формування кісткової тканини і зубів.

У молоці є практично всі водо - і жиророзчинні вітаміни. І, хоча їх не дуже багато, при регулярному вживанні молока організм отримає всі речовини в необхідній кількості.

У коров'ячому молоці є і ферменти: ліпазу (розщеплює молочний цукор), фосфатаза (регулює обмін фосфору), каталаза (сприяє кровотворению).

В ньому містяться і деякі гормони (інсулін, тироксин та ін)

Свіже молоко містить і актибиотические речовини – лактеины – вони володіють протимікробною дією.

Дітям раннього віку, особливо першого року життя, незбиране коров'яче молоко не рекомендується, так як на білки коров'ячого молока у малюків нерідко виникають алергічні реакції. Крім того, незбиране коров'яче молоко може викликати точкові крововиливи на слизовій кишечника, що сприяє зниженню гемоглобіну і розвитку анемії (недокрів'я). Тому останнім часом для дітей раннього віку рекомендуються спеціальні суміші на основі коров'ячого молока зі зниженим кількість білка, збагачені вітамінами і мінеральними речовинами (так звані «наступні суміші»).

У харчуванні дітей можливе використання молоко і інших тварин, що досить широко практикується на окремих територіях.

Козяче молоко володіє хорошими харчовими і біологічними властивостями. У ньому міститься дещо більше білків, жирів, мінеральних речовин і вітамінів, ніж у коров'ячому молоці.

Козяче молоко допустимо використовувати в харчуванні як здорових, так і хворих дітей. Останнім часом з'явилася адаптована молочна суміш на основі козячого молока «Ненні», яку при необхідності можна давати дітям з перших місяців життя (звичайно, з урахуванням індивідуальної переносимості).

Овече молоко відрізняється ще більшим вмістом всіх основних харчових речовин, але із-за специфічного запаху його рідко використовують в натуральному вигляді (готують бринзу).

Кобиляче молоко, бідне білками і жирами, але багата вуглеводами і вітамінами (особливо вітаміном С), використовується для приготування кумису. Кумис володіє високими лікувальними властивостями. Кумис можна давати дітям з 3 років.

Осляче молоко, як і кобиляче, містить невелику білків, жирів і мінеральних речовин, зате багате вуглеводами.

Верблюже молоко, близьке по складу до козиному, використовується і в натуральному вигляді і для приготування кисломолочних напоїв (чал, шубат).

Оленяче молоко, яке містить дуже високий відсоток білка і жиру, але бідна вуглеводами, використовують в деяких районах Крайньої Півночі в натуральному вигляді і для приготування сиру і масла.

«Кісломолочка». Молоко, будучи саме по собі прекрасним продуктом харчування, крім того, служить сировиною для приготування. В першу чергу з нього готують кисломолочні напої, масло, вершки, сметану, сир і сир.

Важливо знати, що кисломолочні продукти легко засвоюються організмом з самого раннього віку, адже білки молока в кислому середовищі згортаються у вигляді дрібних ніжних пластівців. Ці пластівці легко просочується травними соками і потім легко розщеплюються ферментами шлунково-кишкового тракту. Крім того, кисле середовище сприяє кращому всмоктуванню кальцію, заліза, вітаміну D. Молочна кислота є сильним антисептиком, вона знищує гнильні і хвороботворні мікроби кишечнику.

Кисломолочні продукти показані при деяких хворобах травних органів, дисбактеріозі, анемії, рахіті, поганому апетиті, після тривалого застосування антибіотиків. Крім того, вони можуть застосовуватися при харчовій алергії або коли погано переносяться прісні молочні продукти.

Останнім часом для посилення біологічної дії і пробіотичні активності продукту в склад кефіру вводяться біфідобактерії. Такі продукти отримали назву «біо-кефір», «Бифидокефир», «Біфідок». Вони дуже корисні для дітей з порушеннями процесів травлення.

Вершки і сметана містять велику кількість мелкораздробленного легкозасвоюваного молочного жиру. Як правило, ці продукти, не рекомендується використовувати в харчуванні дітей раннього віку (особливо першого року життя), з-за високого відсотка жирності. Однак вершки і сметана застосовуються в дієтотерапії дітей більш старшого віку при захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки.

Цінним молочним продуктом дитячого харчування є сир, який містить велику кількість кальцію, калію та фосфору. Він дуже корисний для хворих на рахіт, остеомієліт, а також ослаблених дітей, так як є багатим джерелом легкозасвоюваних білків. Дітям першого року життя, а в ряді випадків і більш старшого віку (1-2 років), сир слід давати тільки приготований в умовах молочної кухні або спеціалізованого цеху дитячого харчування молочного заводу.

Подібними якостями має інший високобілковий молочний продукт – сир. Його можна вводити в раціон дитини не раніше 1-1,5 років.

останнім часом багато батьків стали давати своїм дітям йогурти, особливо імпортного виробництва. Проте особливо високою харчовою і біологічною цінністю ці продукти не мають. Багато йогурти мають тривалі терміни зберігання, що забезпечується високотемпературною обробкою, при якій необхідна дитині молочнокисла флора гине. Крім того, багато йогурти містять надмірну кількість вуглеводів. Какао, шоколад, різні ароматизатори, що входять до складу деяких йогуртів, можуть викликати у дитини алергічні реакції. Йогурти можна давати дитині, але тільки після року, при цьому необхідно ретельно слідкувати за їх стійкістю.

Дякуємо НЦЗД за надані матеріали

Схожі статті:

  • Фотоконкурс «Коли я їм..!»

    Конкурс завершено! Ах, скільки цікавих пригод відбувається з малюками за обіднім столиком! Тут тобі і незабутні знайомства з новими продуктами, і перші проби самостійно тримати ложку, і чудові іг...

  • Коли можна займатися сексом після пологів?

    Коли можна займатися любов'ю після пологів? Під час всієї вагітності жінка відмовляє собі багато в чому, переживаючи за здоров'я свого майбутнього малюка. Разом з вагітною жінкою деякі обмеження...

  • Як вийти з депресії самостійно, коли немає сил нічого робити

    Напевно кожна жінка хоч раз у житті стикалася з такою ситуацією, коли все навколо здається чужим, нічого не виходить, справи йдуть гірше нікуди, і навіть особисте життя не може порадувати. У цей...

  • Коли і як не можна хрестити дитину?

    Збираючись хрестити новонароджену дитину багатьох поки не досвідчених батьків цікавить питання, «у які саме дні і як не можна хрестити дитину?» У цьому немає нічого дивного, адже в наш час сучасн...

  • Коли переводять годинники на літній час 2015

    Кожен рік в сотні країн по всьому світу використовується в залежності від сезону зимовий або літній час. Це робиться для економії користування денним світлом і електроенергією. Перехід з одного ч...