Меню у другій половині вагітності

У другій половині вагітності жінці потрібно значно більше білка і кальцію, тому в раціоні має бути збільшено кількість молока і молочних продуктів як основних джерел кальцію. Загальна кількість молока може становити 500 мл на добу, переважно у вигляді кисломолочних продуктів (кефір, біо-кефір, ряжанка, йогурт).

Багатим джерелом кальцію є сир, кількість якого в добу повинна становити 50-100г, а також сир (15-20г / добу). З молочних продуктів також рекомендується сметана – близько 20г на добу.

В якості повноцінних джерел тваринного білка крім молочних продуктів рекомендується використовувати м'ясо і птицю (до 200 г), рибу (70-80г в добу), а також яйця (1шт. у добу). М'ясо частково можна замінити субпродуктів (печінка, язик, легені, нирки, серце). У них до того ж багато заліза, також вкрай необхідного вагітної жінки, особливо в другій половині вагітності.

З жирових продуктів рекомендується вершкове масло, багате вітамінами порівняно з іншими тваринними жирами, а також рослинна (соняшникова, кукурудзяна, оливкова та ін). Кількість вершкового масла має становити 25-30г на добу, рослинного – 15-20г.

Вуглеводи надходять в організм із хлібом, крупами, макаронними виробами, цукром, випічкою, а також з овочами та фруктами.

Хліб краще використовувати з борошна грубого помелу. У ньому міститься більше вітамінів групи В, крім того, він багатий рослинними волокнами, сприятливо діють на кишечник, що дуже важливо, так як у жінок у цей період нерідко виникають закрепи. Загальна добова кількість хліба повинна складати близько 220-250г. Якщо вживати більше хліба, організм буде надходити більше вуглеводів, а це може привести до збільшення ваги майбутньої матері, а то і до ожиріння.

З цієї ж причини необхідно обмежувати загальну кількість круп, макаронних виробів (до 50-60г в добу), а також цукру (не більше 60г в добу) і кондитерських виробів (до 20 г на добу).

Основним джерелом вуглеводів у другій половині вагітності повинні стати овочі та фрукти, а також різні ягоди і меншою мірою – фруктові або ягідні соки. Загальна кількість овочів в добу – 500-600г, а картоплі – 150-200г.

З овочів доцільно використовувати кабачки, цвітну капусту, моркву, буряк, огірки, а також зелень – кріп, петрушку, селеру і ін

В раціоні вагітної має бути достатньо фруктів. Краще вживати яблука, банани, сливи. Не слід захоплюватися ківі, цитрусами або одягають, грейпфрутами – вони частіше викликають алергію.

Під час вагітності велике навантаження на печінку і нирки майбутньої матері. Тому потрібно вживати якомога менше гострої, солоної та пряної їжі. Загальна добова кількість солі до кінця вагітності не повинно перевищувати 5г.

Постарайтеся виключити з раціону будь-які приправи (гірчицю, хрін, перець, гострі соуси і ін).

З раціону вагітної необхідно виключити м'ясні і рибні бульйони, а також смажені страви.

В якості перших страв рекомендуються овочеві та молочні супи. М'ясо і рибу можна вживати тільки у вареному вигляді.

У другій половині вагітності потрібно пити менше рідини – не більше 4-5 склянок на добу.

Намагайтеся, щоб в раціоні не було продуктів, що володіють підвищеною алергенність. До них відносяться шоколад, какао, натуральна кава, гриби, горіхи, цитрусові.

Не забувайте і про правильному режимі харчування. У другій половині вагітності, коли збільшується в розмірах матка здавлює шлунок, рекомендується приймати їжу часто, але невеликими порціями. Добова калорійність їжі повинна бути розподілена рівномірно. Зазвичай встановлюється шестиразовий режим харчування. Останній прийом їжі має бути не пізніше ніж за 2-2,5 години до сну.

Пропонуємо вашій увазі зразкове меню майбутньої мами в другій половині вагітності.

Меню у другій половині вагітності

Табличку можна роздрукувати. Для цього:

1. Клікніть по таблиці, воно відкриється в повному розмірі в новому вікні.

2. Одночасно натисніть CTRL P (англійську).

3. Виберіть необхідні налаштування принтера і натисніть «Друк».

Подивитися меню майбутньої мами до 20 тижня.

Подивитися таблицю вітамінів, необхідних при вагітності.

Читати про харчування під час вагітності.

Схожі статті:

  • Меню в перший половині вагітності

    Щоб відповісти на питання, як харчуватися під час вагітності, ми розміщуємо табличку з примірним меню майбутньої мами до 20 тижня вагітності. Запропоноване меню можна легко роздрукувати і повісит...

  • Які аналізи здають вагітні

    Якщо ви вагітні в перший раз, то вам буде особливо цікаво, які аналізи здають вагітні безкоштовно, тобто за страховим полісом ОМС. найпоширеніша скарга на нашу систему охорони здоров'я полягає в...

  • Обмінна карта вагітної

    Після страхового поліса ОМС, другий важливий документ, який повинен бути на руках у вагітної жінки, – це обмінна карта вагітної ( обмінка ). Обмінна карта видається вагітній на руки з 22-го тижня...

  • Вагітна у 16 років

    Особливості ранньої вагітності Вік матері – важливий показник благополуччя вагітності, пологів і подальшого здоров'я малюка. Пильна увага до фізіології і психології вагітної молодої дівчини допом...

  • Фестиваль вагітних і немовлят 2013

    В московському конгрессно-виставковому центрі Сокільники з 16 по 19 травня відбудеться шостий за ліком Фестиваль вагітних і немовлят WAN Expo-2013. Це унікальний фестиваль, на якому майбутні (і с...